SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA TARIM VE GIDAYA ''İSTİSNA'' SAĞLAYAN GENELGE YAYINLANDI

Bu hafta sonu 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağına ilişkin düzenlemeleri içeren İçişleri Bakanlığı genelgesi 81 İl valiliğine gönderildi. Genelge ile tarım ve gıdada kimlerin sokağa çıkma yasağından muaf olduğu kesinleşmiş oldu.

İçişleri Bakanlığının 81 İl Valiliğine gönderdiği genelgeye göre, 17 Nisan 2020 tarihi saat 24.00 ile 19 Nisan 2020 tarihi saat 24.00 arasında (hafta sonu) büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırlarında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Tarım ve gıdayla ilgili düzenlemeler

Genelgede tarım ve gıdayla ilgili önemli düzenlemeler yer aldı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, sokağa çıkma yasağının uygulanacağı hafta sonunda;tarım ve gıdayla ilgili açık olacak işyeri, işletme ve kurumlar şunlar:

— Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri (Bu işyerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir.) ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri.

— Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri.

— Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri.

— Bulunduğu yerin İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile makarna, un, süt, et, balık üretimi gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler.

— Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan
firmalar.

— Gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj sağlayan üretim tesisleri.

Tarım ve gıdada istisna kapsamında olanlar

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı iki gün istisna kapsamında olanlar, sokağa çıkabilecekler de genelge ile düzenlendi. Tarım ve gıda sektöründe istisna kapsamında olanlar ise şöyle:

— Bu genelge kapsamında yukarıda belirtilen “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar.

— Bozulma riski bulunan bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.

— Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, sokak hayvanlarını besleyecek kişiler ile evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkacaklar (ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla)

— Veteriner hekimler.

— Ekmek dağıtımında görevli olanlar.

— Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları.

— Tarımsal üretimin devamlılığı için gerekli olan ekim-dikim, sulama-ilaçlama gibi faaliyetler kapsamında bölgesel özelliklere göre İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca izin verilenler.

— Sokağa çıkma yasağının olduğu 19 Nisan 2020 Pazar günü saat 18.00’dan sonra geçerli olmak üzere tedarik zincirinin aksamaması amacıyla; marketler ve sebze-meyve hallerine mal, malzeme ve ürünlerin nakli, depolanması ve satışa hazırlanması aşamasında görevli olanlar (Bu madde kapsamında hiçbir şekilde mal, malzeme ve ürün satışı yapılamaz.)

Ekmek dağıtımı için komisyon kurulacak

Genelgeye göre, ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla Vali ve Kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katılımıyla oluşacak komisyon tarafından, her mahalle için muhtar görüşü de alınarak ivedilikle il/ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak, bu planda il/ilçedeki ekmek üreten işyerlerinin sorumlu oldukları dağıtım bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecek. Bu şekilde yapılacak planlama dışında sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecek.

https://www.tarimdunyasi.net/2020/04/16/tarim-ve-gidada-istisna-saglayan-genelge-yayinlandi/